IMG_8410 (1)FGFGFfggfdggd

Mesajul d-lui Cosmin Serbanescu

Presedinte

Institutul de Control Intern

In cadrul economiei incertitudinii, avand in vedere noul climat economic, in contextul evolutiilor de pe pietele financiare globale si a crizei economice cu care ne confruntam, profesionistul in control intern poate fi activul de baza si pilonul de sustinere a organizatiei din perspectiva implementarii unui sistem de control intern adecvat si a monitorizarii functionarii acestuia in parametrii stabiliti de managementul superior.

Specialisitii in control intern pot adauga valoare organizatiei si contribui la dezvoltarea armonioasa a afacerii intr-un mediu controlat, cu riscuri minimizate, obiective indeplinite si cresteri de profitabilitate.

Prin competenta, expertiza, independenta, pregatire si perfectionare profesionala continua, specialistul in control intern satisface nevoile si interesele managementului, actionarilor si a tuturor partilor interesate cu privire la crearea unui mediu de control eficient si eficace, in conformitate cu cadrul intern normativ al organizatiei, legislatia nationala si internationala in vigoare si cu cele mai bune practici in domeniu.

Astfel, profesionistul in control intern nu este numai un consultant intern al managementului ci si un agent al bunei guvernante corporative.

Incepand cu anul 2012 de la infiintare si pana in prezent, Institutul de Control Intern s-a dezvoltat etapizat, s-a reinventat permanent, s-a implicat activ in dezvoltarea profesiei de specialist in control intern devenind cunoscut, recunoscut si respectat atat de profesionstii din sectorul public cat si de cei din sectorul privat.

Institutul s-a impus in societatea romaneasca, in mediul de afaceri, in sectorul public si printre celelalte organizatii profesionale ca singurul furnizor recunoscut de instruire, formare profesionala, certificare si consultanta in domeniul controlului intern, auditului intern, auditului public intern, managementul riscului, conformitatii si guvernantei corporative.

Membrii Institutului de Control Intern, prin seriozitate, consecventa, profesionalism, competenta, integritate s-au impus ca profesionisti in control intern capabili sa faca fata cu brio asteptarilor, exigentelor si cerintelor Managementului Superior si ale Consiliului de Administratie.

Pentru a intari si dezvolta acest statut, Institutul de Control Intern a incheiat si consolidat parteneriate cu companii renumite in domeniu, cu organizatii profesionale si institutii de prestigiu.

Prin programele anuale de pregatire si perfectionare a membrilor si a specialistilor in control intern, a corpului de lectori cu vasta experienta didactica si practica, prin parteneriatele create, prin initierea Academiei de Control Intern, dezvoltarea parteneriatului strategic cu Deloitte, Institutul de Control Intern a creat premisele si a facilitat accesul membrilor la tot ceea ce este nou, actual si de interes pentru profesie.

Controlul intern fiind intr-o continua dinamica, organizatiile evoluand permanent, profesia noastra trebuie sa faca fata unor noi si complexe provocari si exigente, cum ar fi: noul standard de control intern COSO, noul Regulament BNR nr. 5/2013, directiva CRD IV/CRR/R5/2013, daca ne referim la sectorul privat, si, respectiv, OMFP 946/2005 republicat sau noile norme de audit public intern, Hotararea  nr. 1086 din 11 decembrie 2013, pentru aprobarea Normelor generale privind exercitarea activitatii de audit public intern, daca ne referim la sectorul public.

Suntem  pregatiti sa facem fata si acestor noi cerinte reglementare. Prin calitatea muncii, seriozitate, profesionalism vom reusi sa trecem si peste aceste provocari capitalizand oportunitatile care apar si generand mult doritul progres.

Beneficiind de o bogata experienta dezvoltata in domeniul controlului intern, managementului riscului si guvernantei corporative precum si cu ajutorul corpului sau de lectori si experti proveniti din randul specialistilor cu experienta din domeniul auditului intern, administratiei publice, controlului intern, prevenirii fraudelor si cel financiar-fiscal, Institutul de Control Intern este in masura sa asigure institutiilor publice, organizatiilor private din Romania si membrilor consiliere, sfaturi practice si raspunsuri la toate aceste provocari, in sprijinul profesiei, al profesionistilor si al societatii in general.

Am dovedit ca sutem mai mult decat o comunitate, suntem o echipa, suntem consecventi si determinati.

Institutul de Control Intern este, ca intotdeauna, deschis la tot ceea ce inseamna nou si noutate, un organism profesional care tine cont de opiniile si solicitarile formulate de membri si, impreuna cu acestia decide ce actiuni va intreprinde si care este planul strategic de dezvoltare sustenabila.

Impreuna putem creste profesia de control intern in Romania.